I har kun referat, vedtægter eller regnskab i fysisk form, men ejer ingen scanner. Så hvordan får I dem lavet til en PDF-fil på computeren eller mobiltelefonen, som I kan uploade i Unioo?

Scan ved brug af app (anbefalet)

Det nemmeste er at downloade en app på telefonen, der kan scanne dokumentet ind. I scannings-apps får man muligheden for at scanne flere sider ind i samme PDF-fil (ofte kaldet batch). Det fungerer ligesom almindelig billedtagning, blot hvor billedet laves direkte om til en PDF. Ofte kan man endda forbedre kvaliteten af dokumentet inde i appen ved at give den et filter (der er ofte et lille ikon med en tryllestav, som man kan trykke på), samt beskære siderne og vende dem rigtigt. Herefter får man muligheden for at gemme PDF-filen på telefonen eller f.eks. at sende den til en e-mail-adresse m.m. Send den evt. i en e-mail til dig selv, som du kan åbne på din computer og downloade. Alternativt kan du logge på Unioo på din telefon og lægge dem direkte ind fra den.

Find en scanningsapp inde i din Google- eller Apple Store eller ved at søge i internetbrowseren. Søg f.eks. på "scan app" eller "PDF scanner App". Så skal der nok komme nogle resultater frem. Nogle af dem koster penge, andre er gratis.

Tag billede og omdan til PDF på computeren

Denne løsning er mere besværlig, men du kan også tage billeder af dokumenterne med din telefon. Husk at tage et billede per side - lad være med at have to sider eller mere på ét billede, for så bliver kvaliteten ikke god nok. Læg derefter billederne ind i Word, Google Docs eller andet skriveprogram og gem hele dokumentet som en PDF-fil. Læs mere om dette her.

Når man vælger denne løsning, kan man godt blive udsat for at man ikke kan få lov at uploade den, fordi den fylder for mange MB. Her kan man formindske (komprimere) den ved f.eks. at bruge PDF Resizer eller lignende program, der har denne funktion. Læs mere om dette her.

Lån scanner

På biblioteket er der altid en scanner, som du kan benytte dig af, samt en rar bibliotekar, som står klar til at hjælpe dig. På denne måde kan du få scannet dine sider direkte ind på en computer som en PDF-fil. For at gøre det rigtig nemt, kan du låne bibliotekets computer til at logge på Unioo og uploade filerne direkte til indberetningen i vores system. Alternativt kan du sende dem til din egen e-mail fra bibliotekets computer ved at logge ind med din e-mail i dit eget mailprogram og vedhæfte PDF'en. Du kan også lægge PDF'en over på et memorystick. Husk at slette dine filer og logge ud fra din mail og fra Unioo's program på den offentlige computer, du har siddet ved.

Der er også mange kontorbutikker - dem der også kopierer og laver grafiske ting - der kan hjælpe med at scanne noget ind. Det kan godt være, at de tager en lille skilling for det, men til gengæld er du blevet hjulpet. Hvis dit dokument fyldte mange sider kan de tilmed hjælpe dig med at gøre filen så lille som muligt, uden at det går ud over kvaliteten.